No ei paistanut tänäkään aamuna aurinko, vaan vettä sateli
hiljalleen. Sade kyllä loppui aamupäivän aikana, mutta taivas pysyi pilvisenä
ja lämpötilat alle kolmessakympissä. Rantalomakohteessa kun ollaan, niin
päätimme kuitenkin lähteä pilvisyydestä huolimatta rannalle. Rannalla oli
hiljaista, eikä siellä ollut niin kuuma, että olisi tehnyt mieli uimaan. Samuel
tosin polskutteli rantavedessä ja Olivia kirjoitteli Tomin kanssa rantahiekkaan,
mutta minä tyydyin seurailemaan lasten touhuja. Olimme rannalle ehkä tunnin
verran ennen kuin siirryimme allasalueelle uimaan. Uima-altaalla oli lisäksemme
kuusi ihmistä, joten ei sielläkään ollut ruuhkaa. Vaikka lomalla ei olekaan
kiire, niin jouduimme silti vähän katselemaan kelloa, sillä olin lähdössä
Olivian kanssa kokkikurssille. Uimisten jälkeen söimme pikalounaan
allasravintolassa ja sanoimme heipat Tomille ja Samuelille.
|
Tänään maistoin ananasshakea, hyvää oli sekin... |
Time for Lime kokkikoulun auton piti tulla hakemaan meitä
kello 15.20 ja olimme tietysti ajoissa hotellin aulassa odottamassa autoa. Auto
tuli lopulta noin 20 minuuttia myöhässä. Hotelliltamme on hyvin lyhyt matka
kokkikoululle, joten olisimme voineet kävelläkin matkan, mutta koska kuljetus kuului
kurssin hintaan, niin hyödynsimme sitä. Kurssi alkoi kello 16.00. Sitä ennen
kokoonnuimme ravintolan terassille odottelemaan, että kaikki kurssilaiset
tulevat paikalle ja joimme drinkit odotellessa. Palvelu oli taas oikein
ystävällistä. Kun kaikki olivat saapuneet paikalle, siirryimme ravintolan
yläkertaan missä esittelimme pikaisesti itsemme ja maistelimme thairuuan
perusmakuja. Kurssi oli täynnä, meitä oli ehkä parisenkymmentä. Olivia oli
kurssin nuorin osallistuja ja hänellä oli ruotsalainen samanikäinen eli
12-vuotias kaima Ruotsista. Suurin osa osallistujista oli Australiasta ja
Uudesta-Seelannista, suomalaisia kurssilla ei ollut muita lisäksemme.
|
Tällä autolla meidät haettiin kokkikoluun |
|
Näkymät Time for Lime ravintolasta |
|
Olivia "söi" odotellessa watermelonshaken |
|
Kokkikoulun opettaja Mai esittelemässä thairuuan saloja |
|
Viisi perusmakua, pähkinä, kookos, katkarapu, chili, inkivääri ja lime. Näistä tehtiin nyytti ja laitettiin kerralla suuhun. |
|
Jos ruuassa on ylempänä olevia pilkottuja kasviksia, ne voidaan syödä ja jos isoja paloja kuten alhaalla ne jätetään syömättä, koska ovat vain antamassa makua ruualle. |
|
Suositellut merkit erilaisista tuotteista |
Teoria- ja maistelutuokion jälkeen siirryimme
kokkauspaikalle. Siellä meille näytettiin ensin miten tehdään vihreää
currypastaa ja sen jälkeen teimme sitä itse. Hyvän kokin tunnistaa kuulemma
huhmareen kolinasta, melkoiset käsivoimat siinä hommassa ainakin saisi.
Currypastan valmistuttua haistelimme valmista kaupan pastaa ja itse
valmistamaamme currypastaa ja sanomattakin on selvää kumpi tuoksuu
huomattavasti paremmalle.
|
Meillä oli aika järeät veitset |
|
Kurssilaiset valmiina |
|
Olivialtakin sujui hyvin veitsen käyttö |
|
myös huhmareen käyttö onnistui, mutta oli rankkaa puuhaa |
Currypastan valmistamisen jälkeen aloimme valmistamaan
ensimmäistä ateriaamme, joka koostui papayasalaatista (som tam) ja pad thaista.
Olen parina päivänä ihmetellyt paikallista tapaa laittaa pad thaihin porkkanaa
ja sain tänään varmistuksen siitä, että eihän se porkkana todellakaan pad
thaihin kuulu. Papayasalaatin valmistus oli hyvin yksinkertaista, mutta
ongelmaksi tulee näiden molempien ruokien kanssa se, että aitoja aineksia on
vaikea löytää Suomesta. Papayasalaattiin voisi käyttää kuulemma vaikka kurkkua,
porkkanaa tai omenaa, mutta eihän se samalta maistu. Näiden kahden ensimmäisen
ruokalajin valmistuttua kokosimme itse omanlaiset annokset ja menimme syömään
ruuat ravintolan yläkertaan. Ruuat olivat erittäin hyviä ja maukkaita. Myös
Olivia söi elämänsä ensimmäisen pad thain ja lupasi tilata sitä joskus
ravintolassakin.
|
pad thai aineksia |
|
Papayat ja porkkanaa som tamia varten |
|
Sitten taas kokkailtiin |
|
Nämä tulivat som tamiin papayoiden joukkoon |
|
Som tam tehdään kevyemmässä mortelissa kuin currytahnat |
|
Som tam |
|
Olivian annos |
|
ja minun annokseni |
|
Ruokatauolla kävin kuvaamassa ravintolan myös ulkoapäin |
Kun olimme syöneet ensimmäiset ruokalajit, menimme taas
kokkauspisteille ja aloimme valmistella seuraavia ruokia, jotka olivat kolmen
maun kastike (makea, hapan, tulinen) sekä morning glory. Tuolla hassulla
nimellä varustettu ruokalaji on paistettua vesipinaattia.
Morning gloryn seurana söimme jasmiiniriisiä ja tuota mainitsemaani kolmen maun
kastiketta ja minulla oli paistettua bataattia ja Olivialla paistettua kanaa.
Ruokien valmistuttua menimme taas ravintolan yläkertaan nauttimaan
kokkauksistamme ja hyviähän ne tietysti olivat. Jälkkäriksi saimme perinteistä
thaimaalaista jälkiruokaa eli banaania kookosmaidossa. Emme tehneet tätä ruokaa
itse, vaan se oli tehty meille valmiiksi. Onneksi katsoin tulomatkalla
Bangkokiin lentokoneessa ohjelman, jossa kerrottiin thaimaalaisista
jälkiruuista ja niiden valmistamisesta ja juuri tämäkin ruuan ohjeet tuli
opeteltua.
|
Opettajan lempihuuto oli "kill it". Eli esim. valkosipulit, korianterin juuri ja chili piti "tappaa" ennen pilkkomista. |
|
Vesipinaattia |
|
Morning Glory valmiina pikaista paistamista varten |
|
Ensin opastus jokaisesta työvaiheesta ja sen jälkeen toteutimme vaiheen itse omalla kokkauspisteellä |
|
Kolmen maun kastike valmiina |
|
Morning Gloryn paistamisen yhteydessä oli mielettömät lieskat. Olivia ei uskaltautunut paistamaan omaansa, joten paistoin sen hänen puolestaan. |
|
Olivian toinen ateria |
|
ja minun toinen ateriani |
|
Jälkiruuaksi banaania kookosmaidossa |
Kokkikoulumme päättyi kello 21.00. Maksoimme juomalaskumme
ja palasimme kävellen hotellillemme, sillä emme viitsineet odotella kuljetuksen
lähtöä. Olivia oli todella tyytyväinen päivän antiin, kuten myös minäkin. Olen
jo vuosia haaveillut tällaisesta lyhyestä kokkikurssista Thaimaassa ja nyt sain
aikaiseksi osallistua sellaiselle. Voi olla, että joskus tulee mentyä
uudelleenkin. Kurssin opettajamme kysyi, että onko Olivia innokas kokkaamaan
kotona. Minä vastasin, että ei todellakaan. Kurssi oli hyvä tapa herättää
innostus ruuanlaittoa kohtaan ja itse kokattu ruoka maistui todella hyvälle.
Hotellille kävellessämme muistimme, että Job2Do reggaebändi olisi ollut juuri
esiintymässä lähistöllä. Emme jaksaneet enää lähteä sinne, mutta tulihan
tästäkin lomapäivästä mukava ja ikimuistoinen pilvisestä ilmasta huolimatta…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti