Yksi suosikkiruuistani Thaimaassa on aina ollut pad thai. Saatan syödä sitä lähes joka päivä Thaimaassa ollessani, ja silti ruokakokemus on aina erilainen. Myös Suomessa olen syönyt pad thaita useissa thaimaalaisissa ravintoloissa. Näiden paikallisten ruokakokemusten, omien kokkailujeni ja Thaimaassa käymäni ruokakurssin perusteella olen samaa mieltä väitteestä, että pad thai on yksi vaikeimmista Thai ruuista valmistaa (oikein). Suurimmalla todennäköisyydellä hyvää pad thaita saa Thaimaasta, mutta sielläkin on tullut vastaan huonoja versioita. Suomalaisissa thai-ravintoloissa olen törmännyt sellaisiin versioihin, etten voi edes ymmärtää mitä yhteyttä ruualla on ollut pad thain kanssa, mutta olen myös saanut erinomaista pad thaita Suomessa esimerkiksi Thai Street Foodista Porvoossa. Omat kokkailut onnistuvat vaihtelevasti. Välillä pad thai onnistuu niin hyvin kuin se voi onnistua sähköhellalla tehtynä ja välillä omakin lopputulos on kaukana siitä, mitä opiskelin kokkikurssilla Thaimaassa. Parhaan lopputuloksen olen saanut tällä reseptillä, jonka olen saanut Koh Lantalta Time for Lime kokkikurssilta.
Ainekset:
4 rkl tamarindikastiketta
3 rkl kalakastiketta
1,5 rkl palmusokeria
-------------
1 dl kuutioitua tofua (2 cm x 0,5 cm)
4 kynttä valkosipulia pieneksi pilkottuna
4 thai salottisipulia
1 punainen chili pieneksi pilkottuna
4 rkl kuivattuja katkarapuja
4 rkl valkoista säilöttyä retiisiä
1 tl kuivattua chilihiutaletta
16 kpl tuoreita katkarapuja (n. 2dl)
--------------
200 g kuivattua riisinuudelia
3 rkl vettä
3 kpl kananmunia, rikottuna kupissa, älä sekoita
1 dl tuoreita mungpavun ituja
3 valkosipulin vartta, 4 cm paloina
2+3+1 rkl paistoöljyä
Lisukkeet:
·
Tuoreita mungpavun ituja
·
Valkosipulin varren palasia
·
1 lime neljään osaan leikattuna
·
Maapähkinä murskaa
·
Kuivattuja chilihiutaleita
Valmistusohje:
1. Liota nuudeleita
huoneenlämpöisessä vedessä noin 20 minuuttia ja kaada vesi pois.
2. Sekoita pienessä kupissa
palmusokeri, kalakastike ja tamarindikastike.
3. Kuumenna 3 rkl öljyä
vokkipannussa ja lisää tofu. Paista tofu vähän rapeaksi ja kullanruskeaksi.
4. Lisää pannulle tuore chili,
valkosipuli, shalottisipuli, kuivatut katkaravut, hyppysellinen chilihiutaleita
ja säilötty valkoinen retiisi. Kuullota kunnes mausteista irtoaa aromi, mutta
älä ruskista.
5. Lisää katkaravut ja paista
noin 7 sekuntia.
6. Siirrä ainekset vokin
reunoille ja lisää vokin keskelle 2 rkl öljyä.
7. Lisää nuudelit ja vesi.
Paista käännellen, kunnes nuudelit ovat pehmeitä ja puolikuivia.
8. Laita kaikki ainekset vokin
reunoille. Laita pannulle 1 rkl öljyä ja kaada munat vokkiin. Paista munat
kevyesti vokin keskellä ja kun ne ovat valmiit, lisää kohdassa 2. valmistettu
kastike ja idut nuudeleiden päälle.
9. Kun munat ovat valmiina
sekoita kaikki ainekset käännellen vokissa noin 6 sekunnin ajan.
10. Lisää lopuksi valkosipulin
varret, sekoita nopeasti ja tarjoile lisukkeiden kera.
Tällä ohjeella on
mahdollista saada hyvä pad thai, mutta ongelmaksi voi
muodostua valmistusaineiden saanti ja paistolämpötila. Paistolämpötilan
saa pidettyä mahdollisimman kuumana, kun valmistaa vain kaksi annosta
kerrallaan. Tästä ohjeesta pitäisi tulla neljä annosta. Suurimmaksi ongelmaksi
ainesten suhteen on osoittautunut nykyään oikeanlaisten itujen löytäminen.
Muutama vuosi sitten mungpavun ituja löytyi Prismasta ja Helsingin
aasialaisista kaupoista peltitölkkiin säilöttyinä ja Lidlistä Aasia viikolla
lasipurkeista. Nyt en löydä niitä enää mistään. Muita aineksia olen ostanut
marketeista ja harvinaisempia joko tuonut matkoilta tai ostanut Helsingin
Aasia kaupoista. Tuoreiden katkarapujen sijaan olen käyttänyt pakasteita ja ne
sopivat mielestäni oikein hyvin ruokaan. Minulla ei ole yhtään kuvaa
omista kokkailuistani, mutta seuraavalla kerralla yritän muistaa ja ehtiä
kuvata ruuan ennen kuin herkuttelen sillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti