tiistai 15. toukokuuta 2007

Shamian


Taisinkin kirjoitella jo aiemmin, että hotellimme sijaitsee Shamianin saarella. Tässä Shamian tietoa radio 86 sivustolta.

"Shamianin saari eli Hiekkapintainen saari on vanhoine länsimaisine rakennuksineen muistomerkki länsimaiden kolonialismista Kiinassa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Shamianista tuli länsimaisuuden suoja-alue Kantonissa eli Guangzhoussa toisen oopiumisodan jälkeen. Tavallaan saari on siis myös oopiumikaupan muistomerkki. Helmijoella eli Pearl-joella sijaitseva Shamian ei ole koolla pilattu – se on itä-länsi suunnassa noin 800 metriä pitkä ja pohjoinen-etelä suunnassa 350 metriä leveä. Kuitenkin täällä on yhä jäljellä noin 150 vanhaa länsimaista rakennusta, osa restauroituna ja osa huonommassa kunnossa. Jotkut rakennuksista olivat asuintaloja, osa varastoja, osa lähetystöjä, osa konttoreita ja pankkeja.

Kirkko on Shamianin keskellä kulkevan bulevardin varrella. Bulevardin keskellä on kaunis, leveä puisto, jossa kiinalaiset rentoutuvat pelaten lautapelejä lasten leikkiessä. Joku harjoittelee aamuvoimistelua toisen kävellessä lintuhäkki kädessä. Puistossa otetaan myös runsaasti hääkuvia. Morsiuspukuun pukeutuneita naisia näkee täällä harva se hetki kauniina päivänä.
Kaiken kaikkiaan Shamianin tunnelma on rauhallinen ja rento. Saari sijaitsee vain kivenheiton päässä Guangzhoun ostoskeskuksista ja ruuhkaisista kaduista, mutta jotenkin se on säilynyt täysin erillisenä kaupungista.

Kaikille länsimaalaisille käynti Shamianissa ei kuitenkaan ole pelkkää lomaa, sillä Yhdysvaltojen konsulaatti sijaitsee saarella. Monet amerikkalaisparit ovat täällä hoitamassa adoptioon liittyviä asioita.Shamian on kaunis ja rauhallinen muisto kaupungin menneisyydestä. Täällä voi vaellella rauhassa katsellen historiallisia taloja tai vain auringossa kimaltelevaa Helmijokea. Matka Guangzhouhun ei ole täydellinen ilman pysähdystä kaupungin menneisyydessä."

Kuulostaapa ihanalta!

Ei kommentteja: